Coreea de Nord-date generale

In jos

Coreea de Nord-date generale

Mesaj  MiiuţaChan la data de Vin Aug 20, 2010 10:14 am

Coreea de Nord, oficial denumită Republica Populară Democratică a Coreei, este un stat care se întinde în partea de nord a peninsulei Coreea situată în nord-estul Asiei. Ea este vecină cu China (1.416 km de frontieră comună) şi Rusia la nord (19 km de frontieră), iar în sud cu Coreea de Sud (238 km de frontieră). Această ultimă frontieră este constituită în zona demilitarizată, care este în realitate foarte puternic militarizată, fiind supravegheată de peste un milion de soldaţi[1]. Japonia, vecinul maritim al Coreeii, nu are frontieră terestră cu ea, dar sunt despărţite de Marea Japoniei.

Partidul Muncii din Coreea este la putere din 1948. Kim Jong-il este Secretar General al partidului şi liderul suprem al ţării.

Istorie


După eliberarea Coreei de sub ocupaţia japoneză la sfarşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Coreea a fost împărţită de Naţiunile Unite în două părţi delimitate de paralela 38. Coreea de Nord urma să fie administrată de către URSS, iar Coreea de Sud de către SUA. Istoria Coreeii de Nord începe, astfel, prin proclamarea unei Republici Populare în 1948.


Politica


Conform constituţiei, Coreea de Nord este o republică socialistă, dar mulţi o consideră o dictatură absolută de tip stalinist,[2][3][4][5]unde Kim Ir-sen a înlocuit marxismul cu ideologia juche.

Aparatul de stat este dominat în totalitate de către Partidul Muncii din Coreea, al cărui rol conducător este ancorat în constituţie. Există şi două partide minore, aceste trei partide fiind unite în Frontul Democratic pentru Reunirea Patriei. Organul suprem de stat este parlamentul, a cărui membrii se aleg pe o perioadă de 5 ani. Parlamentul se întruneşte în plen doar odată sau de două ori pe an, în restul timpului ţara fiind condusă de prezidiul parlamentului. Preşedintele prezidiului, în momentul de faţă (2010) Kim Yong-nam, este teoretic conducătorul statului.

Mai există şi Comitetul Naţional de Apărare (condus de Kim Jong-il), care se ocupă de politica externă şi de forţele armate.

Funcţiile publice sunt ocupate, după cum scrie în constituţie, conform centralismului democratic. La alegeri, candidaţii unici, toţi susţinuţi de către partid, sunt de obicei aleşi cu 100% din voturi, cu o participare la vot practic tot de 100%.[6]

De la moartea lui Kim Ir-sen, postul de preşedinte de stat nu a mai fost ocupat, Kim Ir-sen fiind acum Preşedinte etern.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru a călători în R.P.D.Coreeană este necesară obţinerea, în prealabil, a vizei de intrare/ieşire de la una din ambasadele sau agenţiile de turism nord-coreene din străinătate. Perioada de procesare a vizei este de minimum 10 zile. Pentru informaţii suplimentare, recomandăm consultarea Ambasadei Republicii Populare Democrate Coreene în România (Bucureşti, Şos.Nordului Nr.6, Sector 1; Telefon/Fax: (021) 232-9665).

Ameninţări teroriste
Riscul ameninţărilor teroriste în Coreea de Nord este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Cetăţenilor români care călătoresc în Coreea de Nord li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate


Nivelul actelor criminale asupra străinilor este în general scăzut. Se impun, totuşi, măsuri preventive obişnuite privind siguranţa obiectelor de valoare şi a banilor.

Riscul natural cel mai ridicat în R.P.D.Coreeana este reprezentat de inundaţii, care ating o perioadă de vârf în timpul musonului (lunile iulie-august). Posibilitatea de a rămâne izolat în anumite zone este ridicată, ca urmare a închiderii unor şosele.

Este recomandabil ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie păstrate intr-un loc sigur.

Gesturile insultătoare şi glumele la adresa sistemului politic şi a liderilor sunt aspru sancţionate. Simpla folosire a unei tipărituri, cu pozele liderilor, pentru împachetat obiecte poate să atragă măsuri de pedepsire a celor vinovaţi.

Deplasările străinilor în R.P.D.Coreenă sunt posibile numai cu însoţitori nord-coreeni. Indiferent de scopul deplasărilor (turistic, afaceri, oficial etc), străinii vor fi însoţiţi permanent de un ghid autohton şi vor putea merge numai în acele locuri agreate de însoţitor. În capitala Pyongyang sunt posibile scurte ieşiri din hoteluri, fără însoţitor. Străinii nu au permisiunea de a folosi mijloacele de transport în comun pentru persoane, fiind refuzaţi la punctele de vânzare a tichetelor de transport. În faţa hotelurilor şi a magazinelor importante există staţii de taxiuri, însă închirierea lor de către străini este dificilă, dacă aceştia nu sunt însoţiţi de un ghid sau translator nord-coreean.

Deplasările în afara capitalei sunt posibile cu aprobarea autorităţilor. Ghidul firmei turistice/instituţia nord-coreeană gazdă are ca sarcină obţinerea aprobărilor de călătorie. La intrările/ieşirile în/din oraşe şi în intersecţiile importante se află puncte de control al traficului, unde se face verificarea documentelor de identitate şi a aprobărilor de călătorie.

Fotografierea este în general permisă, cu excepţia obiectivelor militare. Pentru fotografierea de persoane este indicat solicitarea, în prealabil, a acordului celor în cauză. În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a ambasadei Romaniei.


Sistemul medical

Persoanelor aflate sub tratamente medicale li se recomandă să îşi aducă cantitatea de medicamente necesară pe timpul şederii in R.P.D. Coreeană, deoarece oferta locală de medicamente este redusă. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri se recomandă evitarea consumului de apă de la reţeaua de alimentare a localităţilor.

Condiţii privind traficul auto

În planificarea deplasărilor, trebuie avut în vedere că sistemul de transport rutier pentru călători este destul de redus şi nu este accessibil străinilor. Reţeaua de şosele acoperă întreaga suprafaţă a ţării, dar majoritatea este nemodernizată. Sistemul de semnalizare rutieră nu asigură toate informaţiile utile, de aceea procurarea unei hărţi turistice este absolut necesară. Numele localităţilor şi străzilor sunt scrise numai în limba coreeană, cu alfabet coreean.

Cel mai folosit mijloc de transport la Phenian este cursa aeriana Air Koryo Pyongyang – Beijing. Air Koryo mai organizează zboruri charter la Vladivostok, Khabarosk şi Shenyang, precum şi la Hong Kong. Între Pyongyang şi Beijing există şi legatură feroviară, de patru ori pe săptămână, durata călătoriei fiind, aproximativ, de 24 de ore. Frontiera (linia de demarcaţie militară) intre R.P.D. Coreeană şi Republica Coreea este închisă.

Permisul de conducere

Permisele de conducere străine nu sunt valabile în R.P.D. Coreeană.

Utilizarea cărţilor de credit

Transferurile bancare durează mult şi sunt costisitoare. Nu există servicii de tip Western Union. Străinilor li se solicită efectuarea plăţilor în valută, cele mai acceptate fiind euro şi dolarul SUA. Plata cash este cea mai uzitată. Hotelurile importante acceptă plata prin carduri cu recunoaştere internaţională, exceptând pe cele americane.

Reglementări vamale


La intrarea/ieşirea în/din R.P.D.Coreeană, se completează o declaraţie vamală care cuprinde întrebări exacte privind posesia următoarelor articole: bani, arme, muniţie, explozivi, arme albe, medicamente, droguri, otrăvuri, telefoane celulare sau alte mijloace de comunicare, dispozitive GPS, bunuri de patrimoniu cultural şi ştiinţific, publicaţii. Aparatura de comunicaţii şi dispozitivele GPS vor fi lăsate în custodie la vamă şi recuperate la plecare.

Introducerea şi scoaterea de monedă nord-coreeană din R.P.D. Coreeană este interzisă. Introducerea şi scoaterea de valută din R.P.D. Coreeană nu este limitată ca sumă, dar trebuie declarată la vamă. Nu este indicat importul de materiale tipărite în limba coreeana, CD-uri, DVD-uri sau alte materiale purtătoare de informaţie, care ar putea fi considerate contrare principiilor politice sau morale nord-coreene sau a avea caracter de denigrare la adresa R.P.D. Coreene.
avatar
MiiuţaChan
Admin
Admin

Mesaje : 148
Data de inscriere : 18/08/2010
Varsta : 26
Localizare : Nirvana

http://x-tremesubteam.forumer.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum