Coreea de Sud-date generale

In jos

Coreea de Sud-date generale

Mesaj  MiiuţaChan la data de Vin Aug 20, 2010 8:48 am

Coreea de Sud
Daehan-Minkuk(în coreeană)


Coreea de Sud ocupă partea sudică a peninsulei Coreea în Asia de Est.Ea împarte singura graniţă de pe uscat cu Coreea de Nord, cu care a fost unită politic într-n singur stat până la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.
Coreea are o istorie lungă şi o cultură aproape identică cu cea chineză şi japoneză. Numele de “Coreea” provine dela cuvântul “Koryo”, dinastia care controla peninsula din 913 până în 1392.În urma Războiului Coreean(1950-1953), amândouă statele au început să-şi reconstruiască economia:Coreea de Sud a privit înspre exterior pe când Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate societăţi din lume, a concentrat o economie proprie, fără ajutor din străinătate.

GEOGRAFIE ŞI RESURSE


Coreea de Sud ocupă o zonă ,predominant muntoasă ,cu o lăţime în jur de de 320 km.Peninsula este înconjurată de Marea Galbenă,la vest, şi de Marea Japoniei la est; lungimea totală a ţărmurilor este de 8.700 km.Coasta de vest şi cea de sud sunt neregulate şi sunt împrejmuite de peste 3.000 de insule,majoritatea mici şi nelocuite.Cea mai mare este Insula Cheju(Quelpart), situată la sud de Strâmtoarea Coreeană la o distanţă de 120 km.
Doar 20% din suprafaţa peninsulei este ocupată de câmpii potrivite pentru aşezări omeneşti şi agricultură dar majoritatea populaţiei este concentrată de-a lungul ţărmurilor şi văilor din partea de vest.În est munţii formează un şir îngust cu puţine zone locuite,pe când în vest se găsesc cele mai bogate terenuri cultivate.Munţii T’aebaek formează “coloana vertebrală” a peninsulei Coreea,întindându-se de la Wonsan în Coreea de Nord până aproape de Pusan în Coreea de Sud pe coasta sud-estică.În sud se află şirul de munţi Sobaek, care se extinde de la nord-est la sud-vest atingând înălţimea de 1.915 m-vf. Chii.Cel mai înalt vârf din Coreea de Sud este Vf. Halla-san(1.950 m) pe Insula Cheju
Soluri
Cele mai bune soluri pentru agricultură ale Coreei de Sud sunt aluviale şi se găsesc de-a lungul văilor şi coastelor.Cu toate acestea,solurile par a fi,în general,nefertile şi nisipoase necesitând multă fertilizare.Solurile din munţi sunt majoritatea nefertile potrivite numai pentru tehnica “slash-and-burn”(taie şi arde).
Clima
Climatul Coreei de Sud este continental dar şi musonic.În timpul iernii,bat vânturi din interiorul Asiei.Coreea de Sud are ierni mai blânde şi mai scurte decât în nord, cu temperatura medie în luna ianuarie la Seul de –5ºC.În timpul verii bate musonul de sud.Temperatura medie în iulie este de 27ºC pe toată peninsula exceptând zonele muntoase.Precipitaţiile medii anuale sunt mai mari în sud, adică 1.525 mm pe an.Cele mai mari precipitaţii se înregistrează în lunile verii.


Hidrografia,flora şi fauna

Râurile din Coreea de Sud sunt scurte şi repezi.Ele sunt folosite mult pentru irigaţii şi pentru crearea hidroelectricităţii dar au o valoare limitată pentru navigaţie.Cele mai importante râuri sunt:Taedong,Han şi Kum în partea centrală a ţării şi Naktong în sud-est.
Păduri de conifere,incluzând pinul,bradul,laricele şi molidul cresc în nord şi în sud.Păduri de pin predomină în zonele mai calde.Animale sălbatice cum ar fi:lupi,urşi,leoparzi şi tigrii se găsesc rar în zonele înalte din nordul ţării.
Resurse
Coreea de Sud este înzestrată cu multe resurse minerale:cărbuni,fier,argint,aur,cupru,plumb wolfram şi grafit.Diviziunea politică a Coreei a lăsat majoritatea resurselor de cărbuni şi de metale, ca şi majoritaea pădurilor şi puterea hidroelectrică în Coreea de Nord.Coreea de Sud,pe de altă parte posedă cele mai bune terenuri favorabile agriculturii şi o mare forţă de muncă.
Lungimea ţărmurilor:2.413 km
Specii de animale ameninţate cu dispariţia:61 specii
Teren arabil:21%
Teren irigat:13.530 km²


POPULAŢIA

Coreenii sunt oameni de o etnie mongolă,deoarece mongolii sunt oamenii cu care au împărţit o istorie,o limbă şi o cultură comună până în secolul VII e.n.,când peninsula a fost pentru prima dată unificată.Limba oficială a Coreei de Sud la fel ca şi cea a Coreei de Nord este coreeana,care se presupune că s-a dezvoltat dintr-o origine Tungusică cu mii de ani în urmă,chiar dacă multe cuvinte au fost împrumutate din limbile japoneză şi chineză.Alfabetul coreean,numit hangul,s-a dezvoltat în jurul secolului al XV-lea fiind recunoscut ca primul alfabet fonetic din Asia de Est.
Majoritatea sud-coreenilor au religie budistă şi confucianistă,ultima dintre ele fiind religia oficială a Coreei de Sud din secolul al XIV-lea până la începutul secolului XX.În jur de 28% dintre sud-coreeni sunt creştini.Religii importante mai sunt shamanismul(credinţa în spirite) şi o religie,foarte cunoscută în Coreea de Sud,cu numele de Chundo Kyo(numită Tonghak până în 1905) care combină elemente ale confucianismului,daoismului(taoismului) şi budismului.

Demografie
Populaţia Coreei de Sud este de 46.400.000 loc.(1998) fiind printre statele cu cea mare densitate din lume.Câmpiile de-a lungul coastei de vest sunt cele mai populate zone.Chiar dacă sporul natural a scăzut,rate populaţiei urbane a crescut.Cele mai mari oraşe sunt:Seul (10.900.000 loc.),Pusan (390.000),Daegu (2.300.000),Inchön (1.700.000),Kwangju(1.200.000) şi Taejon (1.100.000).

Artele

Moştenirea artistică şi culturală a Coreei a fost puternic influenţată de-a lungul veacurilor de contactul apropiat cu China.Budismul,care a dominat viaţa coreeană din secolul VII până în secolul XII,a influenţat artele.Multe temple budiste,mănăstiri,morminte sfinte,palate şi alte opere de artă rămân încă fiind martorii realizărilor din Epoca de Aur şi fiind valorabile ajutând la dezvoltarea turismului Coreei de Sud.În timpul dinastiei Koryo au fost construite numeroase opere de artă.Poveştile populare,muzica,poezia şi teatrul, toate fac parte din tradiţia budistă şi confuciană.

Educaţie,sănătate şi turism

Elevii încep să meargă la şcoală de la vârsta de 6 ani.Anul şcolar începe în martie şi se termină în februarie.În ceea ce priveşte sănătatea serviciile sunt foarte bune existând mulţi doctori specialişti.Şi turismul este bine dezvoltat principalele atracţii fiind:Seul- Palatul Toksu,Palatul Kyongbok,Palatul Changdok,Grădina Secretă,Capitol Building,Great South Gate,Great East Gate,Turnul Seul.Alte atracţii mai sunt Parcul Kyongju Tumuli,Star Tower şi Muzeul Naţional Kyongju.Satul de lângă Seul, Suwon este un muzeu “în viaţă”.Insula Cheju şi Muntele Sorok sunt de asemenea frecventate de turişti.

ACTIVITATEA ECONOMICĂ

De la Războiul Coreean economia Coreei de Sud a fost relansată cu ajutorul S.U.A. de la mijlocul anilor ’60 primind şi ajutorul Japoniei.Rata de creştere anuală a fost între 7% şi 10% din anii ’60 până în anii ’70.În 1996 rata de creştere anuală a scăzut,dar,cu toate acestea,Coreea de Sud este printre statele bine dezvoltate din lume.Ca şi în Japonia guvernul şi industria au avut un rol important în dezvoltarea ţării.Coreea de Sud este a III-a putere economică din Asia după Japonia şi China.
Fabricaţii şi energie
Produsele fabricate au un rol important în exporturile ţării.Industria din perioada postbelică se concentra asupra fabricării încălţămintelor şi a produselor textile.Dar Coreea de Sud a ajuns astăzi o ţară bine dezvoltată concurând cu ţări ca Japonia în construcţia de vapoare,automobile,echipamente electronice… .Seul este principalul centru industrial,fiind urmat de Pusan,Ulsan(automobile,construcţii de vapoare,rafinării) şi Yochon(oţel,petrochimice).Multe materii prime naturale trebuie importate.
După Războiul Coreean,Republica Coreea a început să dezvolte şi reţelele electrice,incluzând construirea de centrale atomice,care produc 40% din consumul de electricitate.
Agricultura,pescuitul şi silvicultura
În jur de 21% este teren arabil;agricultura aducând 10% din venitul naţional.Orezul este principala plantă cultivată vara.Grâul,orzul,porumbul,cartofii şi cartofii dulci se plantează în sezonul uscat.Producţia de orez a Coreei de Sud,printre cele mai mari din lume este obţinută datorită fertilizării intensive,a irigaţiilor,a mecanizării plus încă un sistem puternic de cooperative.Alimentele,incluzând carnea,sunt importate în cantităţi mari.Se mai cultivă: soia,bumbac,tutun,ginseng şi se cresc porcine,caprine şi viermi de mătase.Peştele,o parte tradiţională din dieta coreeană,se pescuieşte cel mai mult în Marea Japoniei.Din anii ’50 producţia de peşte a crescut semnificativ,Coreea de Sud fiind pe locul III(după Japonia şi China) în Asia la producţia de peşte.Pădurile ocupă în jur de 66% din suprafaţa totală ţării.Defrişări intensive au început de curând.
Comunicaţii şi transporturi
Principala cale ferată leagă oraşele Seul,Taejon,Taegu şi Pusan.O a doua linie principală încep din Seul şi continuă către sud şi apoi către vest iar o a treia merge către coasta de est.O mare reţea de autostrăzi şi alte căi de transport au dus la un declin în ceea ce priveşte căile ferate.Drumuri,căi de metrou şi multe facilităţi sportive au fost construite în prepararea Jocurilor Olimpice din 1988,care s-au ţinut la Seul.Lungimea drumurilor este de 6.559 km iar a căilor ferate este de 78.833 km.În total sunt 11 mari porturi şi 4 mari aeroporturi.
Serviciile bune nu lipsesc nici în comunicaţii.Coreea de Sud are 3 staţii Intelsat.Publicaţiile zilnice din Coreea de Sud sunt în jur de 100.Există 84 staţii de radio AM şi 53 de staţii FM
Comerţul
Cheia succesului Coreei de Sud este comerţul exterior,care a crescut enorm începând din anii ’60.Creşterea exporturilor Republicii Coreea a dus la suferinţa statelor vecine,cauză a crizei economice de la sfârşitul anului 1997.În decembrie,acelaşi an, F.M.I. a fost de acord să ofere 57 miliarde Coreei de Sud pentru restructurarea economiei.
Coreea de Sud exportă:textile,utilaje,nave,produse electrotehnice,automobile,articole de cauciuc,conserve de peşte şi porţelan, iar principalele produse importate sunt:petrol,produse petrochimice,produse chimice,materii prime,maşini şi utilaje.

CONDUCEREA STATULUI

Conform Constituţiei din 1987,a şasea,puterea legislativă îi este atribuită Adunării Naţionale iar cea executivă preşedintelui.Preşedintele desemnează Consiliul de Stat(guvernul) condus de un prim-ministru.Roh Tae Woo a fost ales preşedinte în1987, sub noua Constituţie.Acesta a întărit legislatura şi a impus neutralitatea armatei în politică.Roh Tae Woo a fost urmat la putere în februarie 1993 de Kim Young Sam.În mijlocul crizei economice din 1997 liderul din opoziţie Kim Dae Jung a câştigat alegerile prezidenţiale.El şi-a preluat funcţia în 25 februarie 1998.
Partide politice:
-Partidul Democrat,Partidul Liberal Democrat,Partidul Oamenilor Uniţi
-multe alte partide mai mici
Alte organizaţii nonguvernamentale:
-Consiliul Naţional Coreean al Bisericilor,Federaţia Naţională a Asociaţilor de Studenţi,Federaţia Naţională a Fermierilor,Asociaţia Veteranilor Coreeni,Federaţia Naţională a Comercianţilor,
Coreea de Sud este membru al:AfDB,APEC,AsDB,CCC,COCOM(cooperator),CP
EBRD,ESCAP,FAOG,G-77,GATT,IAEA,IBRD,ICAO,ICC,ICFTU,IDA,IFAD,IFC,ILO,
IMF,IMO,INMARST,INTELSAT,INTERPOL,IOC,IOM,ISO,ITU,LORCS,OAS (observator),UN,UNCTAD,UNESCO,UNIDO,UNOSOM,UPU,WHO,WIPO,WMO, WTO

ISTORIA

Coreea,una dintre cele mai vechi naţiuni din lume,a fost unificată pentru prima oară în secolul VII e.n. .Statul a fost ocupat de Japonia în 1905 fiind anexat acesteia în 1910.În timpul celui De Al II-lea Război Mondial,Coreei i-a fost promisă independenţa în urma înfrângerii Japoniei.La sfârşitul războiului Coreea a fost divizată în două pe la paralela de 38º latitudine nordică.Trupele sovietice au ocupat partea de la nord şi forţele americane partea de sud.Eforturile de reunificare depuse ulterior au fost zadarnice.În 1947 Naţiunile Unite au acceptat organizarea de alegeri pentru un nou guvern.Alegerile au avut loc,în sud,şi pe data de 15 August 1948 armata americană s-a retras şi Republica Coreea,cu Syngman Rhee preşedinte,a fost proclamată.Pe 9 septembrie 1948 guvernul din Coreea de Nord,controlat de comunişti,a proclamat independenţa Republicii Democrate Coreea în frunte cu Kim II Sung.
În 1950,Coreea de Nord a invadat sudul în prima fază a Războiului Coreean dar S.U.A. a venit repede în ajutorul sudului.În 1953 războiul s-a terminat fără rezultat,dar la graniţă au apărut conflicte.
Evenimentele l-au obligat pe preşedintele Syngman Rhee să-şi dea demisia.Noul preşedinte,Chang Myun,a fost înlăturat printr-o lovitură de stat care a adus pe Generalul Park Chung la putere.Park,ales preşedinte în 1963,a făcut multe să readucă prosperitatea economică a ţării.Protestele ivite împotriva modului autoritar de a conduce ţara a dus la multe eşecuri.A fost asasinat în 1979 de şeful Agenţiei Centrale.Choi Kyu Hah a fost ales apoi preşedinte.
În mai 1980 au apărut iarăşi proteste,în urma cărora preşedintele a fost înlăturat.La puţin timp un comitet militar condus de Chun Doo Hwan şi-a asumat puterea.O nouă Constituţie a fost aprobată în Octombrie,şi Chun a devenit preşedinte în 1981.Partidul Democrat al Justiţiei(DJP) a pierdut locuri în alegerile legislative din 1985 şi din iunie 1987 au izbucnit proteste mai mari ca în 1980.
Roh Tae Woo,succesorul lui Chun la conducerea DJP, a ajuns la o înţelegere cu liderii din opoziţie Kim Dae Jung şi Kim Young Sam în septembrie în privinţa unei noi Constituţii care prevede organizarea de alegeri directe.Roh a câştigat alegerile în 20 decembrie 1987 cu 37% din voturi.El şi-a preluat funcţia pe 25 februarie 1988.În noiembrie 1988 Chun şi-a cerut scuze pentru felul în care a condus.În 1990s- a format partidul DLP,numit în 1995 Noul Partid Democrat Liberal,care a câştigat 149 locuri din cele 299 la alegerile legislative din martie 1992.Kim Young Sam a câştigat alegerile prezidenţiale din decembrie 1992 şi şi-a preluat funcţia în februarie 1993.În octombrie 1994 foştii conducători au fost acuzaţi.Chun a fost executat în cele din urmă. În urma acestora preşedintele a trebuit să reorganizeze guvernul. Partidul său a rămas tot în frunte şi la algerile parlamentare din 1996.
În fine,Kim Dae Jung a câştigat alegerile din decembrie 1997 şi a trebuit să înfrunte criza economică.
Coreea de Nord şi Coreea de Sud au devenit membre ONU în 1991 şi au semnat un tratat de pace în decembrie.Dar atacurile între ele au continuat.Coreea de Nord a fost de acord să poarte discuţii cu Coreea de Sud,China şi SUA.Astfel au început negocieri la Geneva în 9 decembrie 1997.

avatar
MiiuţaChan
Admin
Admin

Mesaje : 148
Data de inscriere : 18/08/2010
Varsta : 26
Localizare : Nirvana

http://x-tremesubteam.forumer.ro

Sus In jos

Re: Coreea de Sud-date generale

Mesaj  Rocsydoll la data de Sam Aug 21, 2010 11:55 am

Am aflat multe lucruri noi!
Thanks!^^

Rocsydoll

Mesaje : 4
Data de inscriere : 20/08/2010
Varsta : 24
Localizare : Bacau

Sus In jos

Re: Coreea de Sud-date generale

Mesaj  dayaa la data de Sam Sept 04, 2010 3:47 am

ft tarre ms de datele noi de care nu stiam:))
avatar
dayaa

Mesaje : 7
Data de inscriere : 04/09/2010

Sus In jos

Re: Coreea de Sud-date generale

Mesaj  Ohmiya SK la data de Sam Sept 04, 2010 4:43 am

yey si eu am mers de la 6 ani ^^ uu asta ma face coreana ? :> glumesc =]] deci merci de informatii^^ Surprised
avatar
Ohmiya SK

Mesaje : 29
Data de inscriere : 23/08/2010
Varsta : 22
Localizare : Baia Mare

Sus In jos

Re: Coreea de Sud-date generale

Mesaj  ignaflorica la data de Mar Sept 07, 2010 6:33 am

multumim mult de informatii, am aflat multe lucruri noi despre coreea.
Ohmiya SK, si eu am mers la scoala de la 6 ani, deci...ne-am gresit tara, in Coreea cu noi Laughing Wink
avatar
ignaflorica
Traducator
Traducator

Mesaje : 110
Data de inscriere : 06/09/2010
Varsta : 30
Localizare : Timisoara

http://leejunkiromania.forumotion.com/

Sus In jos

Re: Coreea de Sud-date generale

Mesaj  Aiko la data de Dum Oct 31, 2010 9:36 pm

foarte interesant ^^
avatar
Aiko

Mesaje : 14
Data de inscriere : 09/09/2010
Varsta : 22

Sus In jos

Re: Coreea de Sud-date generale

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum