Cate ceva despre Taiwan

In jos

Cate ceva despre Taiwan

Mesaj  MiiuţaChan la data de Vin Aug 20, 2010 9:01 am

Taiwan

Taiwan (sau Taivan; în chineză tradițională: 臺灣 sau 台灣; simplificată: 台湾; Hanyu Pinyin: Táiwān; Wade-Giles: T'ai-wan; taiwaneză: Tâi-oân) este o insulă în Asia de Est, în largul coastelor Chinei, fiind situată în Oceanul Pacific.

Tot prin Taiwan se înțelege și totalitatea teritoriilor aflate sub jurisdicția Republicii Chineze, teritorii cu statut politic disputat, Republica Populară Chineză considerîndu-le parte integrantă a sa.

Denumirea insulei

Numele de odinioară al Taiwanului a fost „Formosa” după denumirea „Ilha formosa“ pe limba portugheză „Insulă frumoasă” (fiind colonie portugheză) mai târziu devine Republica Formoza. În China fiind din secolul XVI-lea denumită „Taiwan” denumire ce provine probabil din limba locuitorilor autohtoni ai insulei, Tainan fiind capitala de odinoară, un oraș situat în sudul insulei. Întemeierea acestui oraș se atribuie coloniștilor olandezi 1623 denumit Fort Zeelandia aparținând de „Compania Olandeză a Indiilor de Est”.

Sub numele de „Taiwan” înțelegem azi un stat chinez suveran care oficial se numește „Republica Chineză” care în Occident mai este cunoscut sub numele de „China Naționalistă”. Pe plan internațional independența și suveranitatea Republicii Chinei fiind recunoscută numai de anumite state, datorită presiunilor politice și economice exercitate de China.

Geografie


Suprafața insulei este 36.179 km², cu o lungime de 394 km, lățimea maximă 144 km. Insula este despărțită de China în vest prin „Canalul Taiwanului” și de Insulele Filipine prin „Canalul Luzon” la est fiind „Bazinul Filipinelor”. De Taiwan aparțin și insulele Pescadoren (Penghu), insulele Matsu (Mazu), și Quemoy (Jinmen) ca și o serie de insule mai mici, cutemurele fiind ca și în Japonia frecvente.

Clima

Insula fiind situată în nordul zonei tropicale a racului, granița dintre zonele tropice și sub tropice traversând insula și muntele cel mai înalt al ei Yu Shan cu 3.952 m. În nordul insulei fiind a climă subtropicală, în centrul și sudul insulei existând o climă tropicală,în zonele de munte care traversează în lung insula fiind o climă temperată. Iarna este caracterizată printr-un vânt permanent Monzum din nord-est, iar vara Monzumul suflă din sud-vest. Din luna mai până în octombrie pe insulă bântuie destul de frecvent Taifunul. În februarie pe alocuri în zonele mai înalte peste 3.000 m sunt căderi de zăpadă. Locul cel mai cunoscut din munți cu calea de acces printr-o trecătoare din regiunea Nantou fiind numit Hehuanshan 3.275 m (în traducere muntele armoniei, bucuriei). Temperatura medie în luna februarie fiind de 12 °C și în iulie 25 °C.

Geomorfologie

Vestul insulei fiind o zonă de șes roditoare, cu o populație foarte deasă, ce se rărește în zona muntoasă (peste 200 de piscuri cu înălțimi de peste 3000 de m) în partea estică a insulei. Văile munților sunt adânci cu flancuri abrupte terasate cu culturi de plante agricole. Yu Shan este muntele cel mai înalt cu 3.952 m, de asemenea pe coasta de est a insulei se mai ridică un pisc cu înălțime asemănătoare. Lacul Soare-lună aflat la altitudinea de 762 m este lacul cel mai mare al insulei prin altitudinea sa fiind folosit cu ajutorul unei hidrocentrale ca sursă de producere a energiei electrice.

Populația

Azi populația Taiwanului se cifrează la 24 milioane de locuitori. Populație care constă în majoritate din chinezi-han ce provin din regiunea Fujian China veniți prin anul 1919 la care se adaugă 2% populația veche autohtonă fiind majoritatea în zona de munte a Taiwanului. Datorită zonelor muntoase ce domină toată coasta de est a insulei, majoritatea populație găsindu-se pe coasta de vest. Densitatea populației e de peste 620 locuitori pe km², densitatea cea mai mare de pe glob după Bangladesh. Densitatea maximă e atinsă în capitală, Taipei situat în nordul insulei, alte orașe mai importante fiind Taichung, Tainan și Kaoshiung în sud-vestul insulei.

Limbi


Limba locuitorilor autohtoni aparține de grupa limbilor australo-chineze, cu dialectele Rukai,Yami, Tsou, Saisiyat, Atayal, Paiwan, Bunun, Amis, Puyuma, Pazeh, Kanakanavu, Saaroa, Seediq și Kavalan. Aceaste limbi le vorbesc azi numai 2% din numărul populației, fiind asimilați de chinezi. Majoritatea chinezilor-han vorbesc taiwaneza, o grupă numeroasă din populație vorbește dialectele Haca. Ca limbă oficială se folosește limba literară chineză bazată pe dialectul mandarin. Pentru scrierea limbii Chineze, in Taiwan se folosesc Caracterele Chinezesti Traditionale, precum in Regiunile Hong Kong si Macau, in timp ce in China Continentala (afara de Hong Kong si Macau) se folosesc Caracterele Chinezesti Simplificate.

Religia

Majoritatea populației chineze are credințe diferite ca: Budhism; Cofucianism; Taoism numai 1% sunt musulmani, și mai puțini creștini.

Economia

Taiwanul ca stat capitalist, bazat pe proprietatea privată și dependent de export, are o industrie electronică foarte dezvoltată, fiind pe primul loc în lume cu producerea de semiconductori, mare producător de biciclete (Giant), computere Original Equipment Manufacturer fiind una dintre cele patru State ale tigrului.
avatar
MiiuţaChan
Admin
Admin

Mesaje : 148
Data de inscriere : 18/08/2010
Varsta : 26
Localizare : Nirvana

http://x-tremesubteam.forumer.ro

Sus In jos

Re: Cate ceva despre Taiwan

Mesaj  Sandra la data de Mar Aug 24, 2010 1:26 am

Merci Mii pentru informatii, ca sa fiu sincera , nu stiam nimic din ce ai scris:*
avatar
Sandra
Admin
Admin

Mesaje : 301
Data de inscriere : 20/08/2010
Varsta : 26

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum